Edge or 3G?

This is a discussion on Edge or 3G? within the Nexus One Tech Issues / Bug Reports forums, part of the Nexus One category; So I've been running speed tests and trying different fixes posted on the internet in relation to 3g connectivity and speed, and I notice when ...

Results 1 to 3 of 3

Thread: Edge or 3G?

  1. #1
    Junior Member chrisofknives's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    17

    Edge or 3G?

    So I've been running speed tests and trying different fixes posted on the internet in relation to 3g connectivity and speed, and I notice when running a speed test on the xtremelabs speed test app, available in the app market, when I look up the history, it says the network tested was EDGE. If I go into about phone, and status in the settings, it says UTMS for mobile network type, and I have a 3g indicator in my status bar at the top of the screen. If I was getting EDGE coverage, wouldn't it show EDGE in the mobile network type? If I am getting EDGE coverage why do I have a 3G indicator?

    I am also averaging 600-900kb/s for my download speed.

  2. Android.net is the premier Android Forum. Registered users do not see these ads. .

  3. #2
    Senior Member kevindaledavis's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    318
    Quote Originally Posted by chrisofknives View Post
    I am also averaging 600-900kb/s for my download speed.
    Those certainly aren't EDGE rates. I would say it's an issue with the test.

    I know with SpeedTest.Net's tool, I was 30-200 kbps download while on AT&T Edge. This weekend I upgraded to T-Mobile and am seeing 560-860 downloads.

    AT&T ne:nexusx:us S on AT&T
    AT&T ne:nexusx:us one on Taiwan Mobile [Missing in Taipei]
    Archos 70 with UrukDroid

  4. #3
    Senior Member dg36's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    115
    UMTS is 3G, most likely the application is miss-reading the connection. I'm guessing that the app picks up on the GSM network of the N1 and assumes GSM equals EDGE.

Remove Ads

http://www.scramblerducati.org/

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. why wont my phone connect to my computer
    By Epic Forums User in forum Samsung Epic 4G
    Replies: 0
    Last Post: 10-14-2010, 10:04 PM
  2. list of accessories for the epic :-)
    By Epic Forums User in forum Samsung Epic 4G
    Replies: 0
    Last Post: 08-14-2010, 05:07 AM
Android Forum